Att planera och bygga en bastu
Isolering och bastuns väggar
Att bygga bastuns väggar på ett korrekt sätt hjälper både till med en effektivare uppvärmning och en bra fungerande bastu.
Det finns många olika skolor i hur man bygger en bastuvägg på ett ”korrekt” sätt, vi kommer dela med oss av vår filosofi i det här avsnittet.
Viktigt att ha i åtanke är att alla väggar har olika förutsättningar beroende på material och skicket på väggen. Dessa råd och rekommendationer är principiella och individuella anpassningar kan behöva göras!
Antingen kan bastun byggas mot befintliga väggar och tak eller så kan man bygga ett rum i rummet.
När väggarna reglas upp är det viktigt att veta vilken typ av aggregat som ska monteras, vägghängda aggregat kräver ofta en förstärkning i väggen där aggregatet ska placeras. Ska laven vara frihängande utan ben behövs också en förstärkning.
För att behålla värmen är det viktigt att ha en välisolerad bastu. Några typer av isolering som kan användas är till exempel mineralull eller PIR-isolering. Prata med din snickare eller lokala bygghandel för att hitta den isolering som passar ditt utrymme bäst. PIR-isoleringen lämpar sig bra för betongväggar och kan monteras direkt mot betongen.
Vi rekommenderar att man sätter minst 45 mm isolering i väggar och 70 mm i tak för privat miljö. 30 mm PIR-isolering motsvarar 45 mm mineralull. I offentlig miljö rekommenderar vi minimum 70 mm i väggar och 90 mm i tak.
En bra bastuvägg och tak byggs upp på följande sätt:
1. Panel på bastun invändiga vägg- och takytor.
2. Gles, t.ex. 28×70 mm. Luften kan då cirkulera mellan väggarna och taket.
3. Aluminiumfolie
4. Isolering
5. Någon typ av väggskiva.
Aluminiumfolien är en omdiskuterad produkt när det kommer till bastun.
Den har tre huvudsyften. Dels fungerar den som fuktspärr, den reflekterar tillbaka värmen in i bastun och till att styra ventilationen dit man vill.
Viktigt att tänka på är att man aldrig ska ha dubbla tätskikt i samma vägg om man inte kan ventilera utrymmet däremellan.