-Allt för din bastu!

Att planera och bygga bastu

Belysning för din bastu

Belysningen är en viktig del i bastun för att få till en mjuk och behaglig ljussättning.

Det finns många sätt att ljussätta en bastu på. De vanligaste sätten är att placera belysningen i taket, bakom ryggstödet eller under sittlaven. Men likt inredningen är det bara fantasin som sätter gränserna.

Det finns många olika belysningsalternativ att välja mellan. Allt från traditionella 230V armaturer med lampskärm till LED-belysning, ljusfiber och ljuslister. Idag finns även belysningsalternativ med färgväxling i RGB/RGBW.

För att ytterligare förfina dina ljussättning rekommenderas att en ljusdimmer används för att kunna styra ljusstyrkan efter behov och önskemål.

 

Ljusfiber

Ljusfiberbelysning finns som både plast och glas. Plastfiber är lämpad för lägre temperaturer (max 80°C) i till exempel ångrum eller upp till ryggstödsnivå i torrbastu. Glasfiber är lämpad höga temperaturer (max 180°C) vilket gör att den kan placeras direkt ovanför aggregatet för att belysa ångan vid badkastning.

Ljusfibern finns i olika diametrar som ger olika mycket ljus. Man kan skapa spännande stjärnhimlar i bastuns eller ångrummets tak med fibern genom att kombinera olika tjocklekar och placera ut som en galax.

Fibrerna drar man bakom panelen och släpper ut på de ställen man vill ha en ljuspunkt på.
Fiberpiskan (alla fibrer samlade i en anslutning) kopplas sedan till en LED-projektor.

Projektorerna finns i flera olika färgtemperaturer, 2700K, 3000K och 4000K. Vissa har färgväxling och olika effekter som till exempel tindereffekt, norrsken och eldsflammor.
De flesta projektorer får placeras i bastun, upp till 600 mm höjd från befintligt golv. Gäller inte för ångrum.  

Till ljusfibern finns en rad olika kristaller, linser och armaturer att köpa som tillval. Att ha en belyst termometer eller hygrometer ger en lyxig känsla till bastun.

LED-Belysning:

Idag är LED-belysning är också vanligt att sätta in i bastun. Det som är viktigt att tänka på är att LED är värmekänsligare än fibern och omfattas av elsäkerhetsföreskrifterna.

Det finns både LED-punkter och LED-lister.
LED-punkterna placeras vanligt i inredningen men det finns punkter som klarar takplacering, men får inte monterad direkt ovanför bastuaggregatet.

LED-listerna kan placeras bakom ryggstödet eller under lavens fronter.

LED-listerna ger ett kontinuerligt ljus medan ljuspunkterna, som det låter, ger en punktbelysning.

Båda alternativen är dimbara och kopplas till en transformator som behöver placeras utanför bastun.

230V Armatur:

De klassiska 230V armaturerna finns givetvis kvar.

De är enkla att montera och beroende på modell lämpar de sig för både vägg och takmontage. Vanligtvis placeras dessa bakom en lampskärm anpassad för bastu.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com