- Allt för din bastu!

Vad är Aufguss?

Här beskrivs en Aufgussceremoni i ett offentligt bad eller spa, det är en upplevelse som
motsvarar mångas önskan om att erbjudas en mycket speciell badupplevelse.
Vi antar att bastun är en medelstor bastu som har ett aggregat med en värmekapacitet på
cirka 25 kW. Den stora Aufgussskopan används i det fallet.

Hur förbereder man en aufgussceremoni?

Innan ceremonin börjar bereds så kallat Aufgussvatten i en bastuhink. Vattnet består av bastudofter (eteriska oljor eller doftkoncentrat). För den ceremonin som beskrivs nedan krävs ca 4 liter vatten.

Utrustad med den fyllda bastuhinken, en handduk eller en Aufgussfläkt och den stora skopan, går bastumästaren till bastun där ceremonin utförs, cirka 4 minuter innan själva ceremonin börjar.

För att förbereda ceremonin öppnas dörren och eventuella fönster så att tillräckligt med
frisk luft kan komma in i bastun. Bastumästaren häller en skopa halvfylld med vatten över de heta bastustenarna. Detta ökar gästernas uppmärksamhet redan innan den faktiska ceremonin börjar och gör det hela mer intressant.

Bastumästaren står vid den öppna bastudörren och viftar in sval luft med sin handduk. Gäster får fortfarande komma in.

Hur genomför man en aufgussceremoni?

Vid den angivna tidpunkten stängs bastuns dörr. Med en skylt ska gäster som kommer till bastun efteråt informeras om att ceremonin redan har börjat och att det inte längre går att komma in.

Bastumästaren välkomnar gästerna och presenterar sig med namn. Sedan förklaras ceremonin, namnger doften och beskriver dess inverkan.

Bastumästaren genomför det första passet. Vattenblandningen hälls långsamt på de heta bastustenarna med hjälp av Aufgusskopan. I detta pass skall två fyllda skopor hällas. Man måste se till att endast slå vatten på bastustenarna och inte de eventuellt synliga befintliga värmeelementen i bastuaggregatet.

Man börjar med att hälla vatten längst bort på stenarna från bastumästarens kropp och arbetar mot kroppen, så att man inte kommer in i den stigande vattenångan med handen som håller skopan. Bastumästaren använder nu sin handduk eller sin Aufgussfläkt för att fördela vattenångan i bastun.

Efter första passet tar bastumästaren en paus på ungefär en minut innan den andra omgången börjar. Andra passet utförs med samma procedur som i första omgången. Möjligen kan viftandet med handduk eller Aufgussfläkt varieras. Efter andra passet tar bastumästaren en paus på ungefär en minut innan den tredje omgången börjar.

Bastumästaren genomför sedan den tredje omgången. Med Aufgussskopan hälls tre fyllda skopor vatten över de heta stenarna. Mer vatten hälls på de heta stenarna under denna runda än i de två första passen. Målet är att skapa mer vattenånga och därmed mer värmekänsla till bastubadarna.

Här tar man en kort paus mellan skoporna, så att bastubadarna kan känna den stigande vatten ångan. För att förstärka ångan börjar bastumästaren nu arbeta med en handduk eller Aufgussfläkt. Innan bastuceremonin avslutas skall du svettas i en till två minuter. Därefter säger bastumästaren adjö till bastubadarna, öppnar dörren och lämnar bastun.

Med denna enkla handledning kan man själv träna på och utföra en Aufgussceremoni i sin egen bastu. Det här sättet att bada bastu har blivit mycket populärt och årligen hålls Aufguss-VM där man då tävlar i denna underhållande basturitual. De bästa bastumästarna tävlar då med ljus, ljud och eteriska oljor där de också kan bli väldigt kreativa och väva in berättelser, kostymer och komplexa rörelser för att förbättra upplevelsen.

Vad finns det för tillbehör till aufguss?

Aufgusskopa

Med Aufgusskopan produceras mer ånga jämfört med traditionella
skopan. Du kan därför antingen använda mindre vatten för att uppnå
samma effekt, eller få mer ångproduktion med samma mängd
vatten. Således kan badet kännas varmare än de som utförs med den
traditionella skopan.

På grund av strilfunktionen avdunstar vattnet bättre på de heta bastustenarna och doftupplevelsen av de essenser som används blir mer intensiv. Mindre essens behövs

Aufgusskopa med strilfunktion för en jämn och mjuk ångproduktion.
Skopa i rostfritt stål med ett träskaft i valnöt.

Aufgussfläkt

Aufgussfläktens ram är gjord av robust askträ. Slitstarkt bomullstyg
används för beläggningen. Tyget kan enkelt tas bort från fläktramen och tvättas. Tyget är redan förtvättat, så att det förhindras att krympa under ytterligare tvättprocesser.

Fläkten kan enkelt vikas ihop, vilket underlättar förvaring. I uppfälld läge låses handtaget med två stift, vilket ökar stabiliteten och gör den
lättare att använda

Praktisk låsning av Aufgussfläkten i uppfällt läge, kan också enkelt fällas ihop

Mörkbrun

Röd/Orange

Svart

Vit

Aufgussboll

Aufgussbollen fylls med krossad is eller snö, sedan skapas stabila isbollar
genom att trycka och vrida formen. Dornet som ingår i Aufgussbollen
skapar en tratt med vilken doft kan doseras in i isbollarnas kärna.
De doftande isbollarna placeras på det varma bastuaggregatet. Isen smälter långsamt. De heta bastustenarna producerar ånga från smältvattnet.
Då kan man bättre uppleva den milda förändringen av rumsklimatet och
den långsamma utvecklingen av doften.

Bastuhandduk

Bastuhanddukarna är lämpliga som sitt- och liggunderlag i bastun.
Används också flitigt av personal som håller Aufgussceremonier.