-Allt för din bastu!

Att planera och bygga bastu

Bastudörrar, glassvägar och fönster till din bastu

Dörren in till bastun kan variera i både utseende och storlek.
Förr användes trädörrar flitigt men idag är det glasdörrar som står för den absolut största försäljningen.
Vi rekommenderar inte trädörrar för varken privat eller offentlig miljö.

En glasdörr i härdat glas är formstabil och mycket reptålig och tål höga temperaturskillnader. Till skillnad mot trädörren som lätt slår sig.

Det finns två olika typer av glas som främst används i bastun. Det vanliga härdade 8-10 mm glaset och det laminerade härdade glaset som lämpar sig bra i offentlig miljö.
Om olyckan skulle vara framme kommer ett härdat glas att implodera och gå i tusentals mindre bitar, har man då ett laminerat glas istället kommer det att krackelera men bitarna sitta kvar i lamellen.

Exactas standardglasdörrar går att få i många olika storlekar och utseenden. Vi har dörrar i modulstorlek från 6×19 upp till 10×21. Dörrarna går att få med fyra olika glastoner och med fem olika karmar. Glastonerna som kan väljas är klar, brun, grå och frostat.

Karmarna finns i Furu, Asp, Al, Värmebehandlad Asp och Aluminium. I andra serier än standarddörrarna finns svarta och vita karmar.

Klart glas

Grått glas

Brunt glas

Frostat glas

Förutom standarddörrar med karm kan en glasdörr med gångjärn som man fäster i en egen omfattning monteras. Till den glasdörren kan man välja bland olika gångjärn och handtag. Värt att komma ihåg är att ett stålhandtag i bastumiljö på insidan inte är att rekommendera då detta kommer att bli väldigt varmt att ta i.

Vanligt är att lämna en luftspalt på 20-50 mm under dörrbladet som också kan tjäna som tilluft.
Se avsnitt ventilation.

Har du unika mått så kan vi specialtillverka glasen. Vi kan lösa de flesta måttanpassade dörrar, oavsett om det är millimeterunikt. Både med och utan karm.

 

Glaspartier

Frontväggar i glas förekommer allt oftare i bastumiljö. Det ger en öppnare rymd och gör bastun till en del av badrummet. Frontväggar i glas går att göra på många olika sätt och vi erbjuder både standardmått och helt kundunika måttanpassade partier.

Möjligheterna är många när det kommer till de måttanpassade glasen, Man kan sätta dörren i 135° vinkel, hänga dörren direkt i glaset, göra både extra höga eller låga dörrar, göra partier som sitter i 90° vinkel etc. Har man ett aggregat ståendes intill glaset kan ventilationshål borras.

Frontväggarna tillverkas i 8 mm eller 10 mm härdat glas och man kan välja mellan fyra olika glastoner. Klart, brunt, grått och frostat.

Glaspartierna fäster man upp med aluminiumskenor runt om. Vi har skenor i naturanodiserad aluminium eller i svart (RAL9005).

Det finns en rad olika beslag att välja på. Kromade, borstade/satin och svarta. De finns som självstängande, självcentrerade, vinkelbeslag etc.

Standardpartierna som Exacta erbjuder finns i tre olika bredder och med två olika dörrstorlekar. Dessa glaspartiet kräver en takhöjd på minst 2050 mm och finns endast i klarglas.

Vår projektavdelning hjälper dig gärna med att ta fram en lösning för ditt glasparti.

Fönster till bastu

Fönster är ett trevligt inslag i bastun som kan erbjuda fina ljusinsläpp och vackra vyer.
Exacta säljer fönster för inomhusbruk i två olika modulstorlekar. 5×9 och 5×19, med karmyttermått 490×890 och 490×1890 mm. Dessa fönster går också att beställa måttanpassade efter dina unika mått.
Fönstren kan väljas i samma glastoner och karmar som Exactas standarddörrar.

Ska du sätta in ett fönster som ska sitta i en yttervägg bör du ha ett isolerat, härdat fönster. Det för att imma och kondens inte ska bildas på insidan av fönstren då det kalla på utsidan möter det varma på insidan. Vi har tyvärr inte denna lösning i vårt sortiment.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com