Belysningen är en viktig del i bastun för att få till en mjuk och behaglig känsla.
Det finns många sätt att ljussätta en bastu på. De vanligaste sätten är att placera belysningen i taket, bakom ryggstödet eller under sittlaven. Men likt inredningen är det bara fantasin som sätter gränserna.
Det finns många olika belysningsalternativ att välja mellan. Allt från traditionella 230V armaturer med lampskärm till LED-belysning, ljusfiber och ljuslister. Idag finns även belysningsalternativ med färgväxling i RGB/RGBW.
För att ytterligare förfina dina ljussättning rekommenderas att en ljusdimmer används för att kunna styra ljusstyrkan efter behov och önskemål.
Vad är ljusfiber?
Ljusfiber är smala, böjbara trådar gjorda i glas eller plast som effektivt leder ljus.
Dessa “trådar” samlas ihop till en fiberpiska som ansluts till en “common end”, en sorts anslutning som sedan kopplas in i en projektor.
Projektorn är en LED-projektor som finns i olika färgtemperaturer, med eller utan RGBW eller olika effektväxlingar som tex tindereffekt eller norrskenseffekt.
Rekommenderad maxlängd för fiber är 10 meter, efter 10 meter får man räkna med en viss ljusförlust.
Plastfiber är lämpad för lägre temperaturer (max 80°C) i till exempel ångrum eller upp till ryggstödsnivå i torrbastu. Glasfiber är lämpad höga temperaturer (max 180°C). Eftersom ljusfibern i sig inte är eldriven kan den placeras direkt ovanför aggregatet för att belysa ångan vid badkastning.
Ljusfibern finns i olika diametrar som ger olika mycket ljus. I taket är det vanligt med Ø2 mm fiber medan det är vanligt med Ø4 mm direkt ovanför aggregatet. Med ljusfibern kan man kan skapa spännande stjärnhimlar i bastuns eller ångrummets tak genom att kombinera olika tjocklekar och placera ut som en galax.
Hur installerar man ljusfiber?
Ofta utgår man från var LED-projektorn kan placeras. De flesta projektorer får monteras i bastun, upp till 600 mm från färdigt golv. Detta gäller ej för ångbastu där projektorn måste placeras i ett torrt utrymme.
Fibrerna dras sedan bakom panelen och släpps ut på de ställen man vill ha en ljuspunkt.
Tänk på att fibrerna inte kan böjas i 90° utan beroende på tjocklek krävs en viss böjningsradie.
Beroende på fiberände kan punktern antingen fästas med en låsring, lins eller limmas fast.
Projektorerna finns i flera olika färgtemperaturer, 2700K, 3000K och 4000K.
Till ljusfibern finns en rad olika kristaller, linser och armaturer att komplettera sin bastulook med. Att ha en belyst termometer eller hygrometer ger en lyxig känsla till bastun.
Det smidiga med ljusfiber är en ljuspunkt aldrig kommer kunna slockna enskilt som med LED, utan slocknar ljusfibern är det projektorn som byts. Det innebär att du aldrig kommer behöva dra om ljusfiberpunkterna. Ljusfiberprojektorerna har en beräknad livslängd på ca 50.000 timmar.
Färdiga paket med ljusfiber?
Ljusfibern finns i både standardpaket och kan måttanpassas helt och hållet efter din bastus behov och önskemål.
I standardpaketen ingår projektor, ljusfiberpisk och de låsringar och linser som är nödvändiga.
Vi hjälper gärna till att ta fram ett passande alternativ till er, både i standardpaket eller som måttanpassad lösning om inget standardalternativ skulle passa.
Vad är skillnaden mellan LED och ljusfiber?
Den största skillnaden mellan LED och ljusfiber är att LED är värmekänsligare än ljusfiber. LED omfattas även av elsäkerhetsföreskrifterna vilket innebär att det inte bör placeras inom en 500 mm radie från aggregatet. Detta gäller dock ljusfiberns projektor men inte själva ljuspunkterna.
Utseendemässigt ger ljusfiber en punktbelysning medan LED-listerna ger ett kontinuerligt ljus.
LED i bastu?
Det dyker upp allt mer LED-alternativ på marknaden för bastu. Både som LED-lister och som punktbelysning.
LED-fungerar utmärkt att placera i bastuns inredning och idag har det kommit några alternativ som är värmesäkrade för att kunna placeras i taket. LED-listerna finns i många olika modeller, tjocka och smala, raka och böjbara.
Vanligast är att man placerar LED bakom ryggstödet och under lavens front.
Även till vårt LED-paket finns det armaturer, termometrar och kristaller att komplettera din bastus look med,
Nästan all LED är dimbar med en transformator och passande dimmer.
Transformatorn behöver placeras utanför bastun.
De klassiska 230V armaturerna finns givetvis kvar.
De är enkla att montera och beroende på modell lämpar de sig för både vägg och takmontage. Vanligtvis placeras dessa bakom en lampskärm anpassad för bastu.
Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com