Ventilationen är kanske det flest får problem med i sin bastu, därför är det viktigt att tänka på det redan i planeringsstadiet. Många gånger drar man fel ventilation för aggregatet man har köpt. Vi rekommenderar att man läser tillverkarens manual för just det aggregatet du har tänkt köpa redan i planeringsstadiet.
Vi kommer nedan prata om optimala ventilationslösningar men ibland har ens eget rum inte rätt förutsättningar, då får man helt enkelt göra det bästa av situationen.

Måste jag ha ventilation i min bastu?

En väl fungerande ventilation är avgörande för att bastuns uppvärmning men och livslängd. En god ventilation förlänger livslängden på både bastuaggregatet och inredningen.

En bristfällig ventilation i bastun kan göra att luftgenomströmningen i bastuaggregatet näst intill blir obefintlig. Det i sin tur gör att värmen som produceras inte kommer ut i rummet utan stannar i stenmagasinet. Följden av detta blir att uppvärmningstiden blir kraftigt förlängd och önskad badtemperatur inte uppnås. Det kan också göra att elaggregatets elementslingor brinner av och måste bytas.

För inredningens skull är det viktigt att ventilationen fungerar för att sprida ut värmen jämnt i bastun för att undvika svarta sotmärken på väggar och i tak. När bastubadet är avklarat är det också viktigt att den varma och fuktiga luften kan ta sig ut från bastun så att man minimerar risken för mögelangrepp på sittlavar och panel.

Genom rätt ventilation kan vi fördela värmen jämnare i bastun vilket gör att vi kan sänka temperaturen i taket med ca 20°C och istället få ett jämnare klimat vid sittlavens höjd. Du får fortfarande en behaglig temperaturskillnad mellan övre och nedre sittlaven men slipper den kalla känslan vid fötterna.

Genom att kunna fördela värmen jämnt spar man både på energi och minskar slitaget på bastuns tak och väggar.

Hur ventilerar jag min bastu?

Ventilationen ser annorlunda ut beroende på om du har ett ved- eller elaggregat. Även aggregaten sinsemellan kan skilja sig åt beroende på tillverkare och modell. För att vara helt säker på att du ventilerar din bastu korrekt efter ditt bastuaggregats förutsättningar bör du kolla i manualen för respektive modell.

Vi kommer gå igenom principerna som gäller för de flesta elektriska bastuaggregat nedan, detta gäller dock inte Tylös modeller. I nästa avsnitt hittar du principen för vedeldad bastu.

Det finns två sätt att ventilera sin bastu på. Det ena är med självdrag och det andra med mekanisk frånluft. För privat miljö fungerar både dessa sätt, och beroende på utformning kan det enda passa bättre än det andra för att få ett optimalt flöde. Ofta är det bastun utformning och möjlighet till elektricitet som styr valet.
I offentlig miljö rekommenderar vi att man satsar på en mekanisk ventilation för att kunna säkerställa funktionen i ofta större rum och kunna torka ut utrymmet ordentligt när dagen är slut.

Ventilera med självdrag

Att ventilera med självdrag innebär att tilluften cirkulerar från samma utrymme som frånluften skickas. Det vill säga att om bastun står i badrummet så kommer tilluften i bastun att komma från badrummet och den uppvärmda frånluften skickas tillbaka till samma badrum.

Luften kan inte cirkulera ut till ett annat rum än den kommer ifrån för då finns inte det naturligt trycket som gör att luften rör på sig.
Luften kan då alltså inte heller gå direkt ut genom en yttervägg via självdragsprincipen.

Den optimala placeringen av ventilerna i självdragsprincipen är att tilluften sitter intill bastuaggregatet och nära golvet. En springa under dörren på ca 20 mm fungerar som tilluft om aggregatet står intill dörren.
Frånluften placeras diagonalt så långt bort som möjligt från tilluften ca 500-600 mm ovan golv.

Ventilera med mekanisk frånluft

Mekanisk frånluft ventilerar man med en elektrisk fläkt där fläkten suger ut luften och skapar ett undertryck i bastun så att tilluften sugs in i utrymmet. Det är det mest energieffektiva sättet att ventilera sin bastu på och du kan styra ventilationen helt efter bastuns förutsättningar.

Att ventilera med mekanisk frånluft innebär att du kan ta tilluften från ett utrymme och skicka ut frånluften vart som helst. Här behöver inte luften cirkulera tillbaka i samma utrymme som den kom ifrån och den kan till och med skickas direkt ut genom ytterväggen.

Den optimala placeringen av ventilerna i mekanisk ventilation är att tilluften sitter i taket eller högt upp på väggen ovanför bastuaggregatet.
Frånluftsfläkten placeras så långt ifrån tilluften som möjligt, ca 200 mm från bastuns golv.

Det viktiga är att se till att fläkten är reglerbar så att man kan justera hastigheten.

Ventilation i en vedeldad bastu

Till vedeldad bastu kan man även här använda sig av både självdrag och mekanisk ventilation men det skiljer sig lite åt från elaggregatens principer.

Den optimala placeringen av ventilerna för självdrag i vedeldad bastu är att tilluften sitter i botten vid aggregatet. Den kan antingen ledas in i golvet eller sitta lågt ner mot golvet.

Frånluften i en vedeldad bastu sköts främst genom skorstenen som drar med sig luften när men eldar. Man kan dock placera ut en torkningsventil högt upp på väggen så långt ifrån aggregatet som möjligt för att säkerställa att all fuktig luft försvinner ur bastun när elden har slocknat. Denna ventil är vanligtvis stängd under själva badet men öppnas när man har bastat klart.

Vid mekanisk ventilation i vedeldad bastu är den optimala placeringen av tilluftventilen placerad i taket eller högt upp på väggen ovanför vedugnen.
Frånluftsfläkten placeras så långt från vedugnen som möjligt nära golvet.
Det är viktigt att se till så att fläkten är reglerbar så att man kan justera hastigheten.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com