Det går att skapa många olika intryck i sin bastu med hjälp av träslagen och dess olika kulörer och bredder. En ljus bastu i asp kan tex verka uppiggande medan en bastu i mörkt trä som tex värmebehandlad asp kan ge ett lugnare intryck. Det går att leka mycket med färg och form och i dagens sortiment finns också många roliga paneler med struktur, smala ribbor, olika färger etc.
Bara DU sätter gränserna!
Bastupanel monteras vanligtvis både på väggar och i tak på bastun. Riktningen kan vara både stående och liggande, beroende på hur du har monterat din gles. Har du lagt liggande gles har du planerat för stående panel och vice versa. Det går även att blanda liggande och stående panel för att ge bastun en till dimension.
De flesta av alla bastupaneler är kvistfria, t.ex. asp, värmebehandlad asp, al, ceder, magnolia etc.
De få bastupaneler som innehåller kvist är gran, värmebehandlad gran och annan granbaserad panel. Finns kvist i panelen är risken att den kommer att koda med tiden när den blir uppvärmd.
De flesta träslagen behåller sin kulör genom åren med rätt behandling, men just den obehandlade granen gulnar med tiden.
Panelerna finns i många olika träslag, fler än de som är nämnda här ovan. Även i många olika dimensioner, både tjocklekar och bredder. Den vanligaste bredden är 90-120 mm, men det finns både smalare och bredare.
Förutom bredd och tjocklek finns det en rad olika profiler på panelen. Med profiler menar vi utseendet på sponten, mellanrummet mellan panelerna när dom sätts ihop. De vanligaste profilerna för bastupanel heter STS och STP. STS ger ett spår mellan panelerna med raka, skarpa kanter. STP ger ett spår mellan panelerna med runda, mjukare kanter.
Vill man få dold infästning på bastupanelen är det vanligt att man monterar den med panelclips eller skjuter den i sponten med dyckert.
När man monterar bastupanelen lämnar man vanligtvis ett par centimeter ner mot golvet. Det för att panelen inte ska riskera att stå i vatten och så att luft kommer in mellan sockel och panel och kan cirkulera mellan glesen.
Vi rekommenderar alltid att du behandlar din bastupanel. Första gången innan bastun tas i bruk och sedan är det ett återkommande arbete efter behov.
Man behandlar panelen för att den ska bli mer motståndskraftig mot fukt och röta, den blir också lättare att rengöra då smuts får det svårare att ta sig in träfibrerna.
Vi rekommenderar antingen Supis bastuvax eller panelskyddsolja. Använder man vaxet bibehåller virket en sidenmatt finish medan oljan ger en något glansigare finish.
Köper du bastupanel eller annan trävara från Exacta Sweden AB behöver dessa behandlas för att garantier ska gälla.
Hos Exacta kan man välja att bygga sin bastu helt i lösvirke, med färdiga moduler eller som helt måttanpassad efter dina mått. Men vad är då skillnaden på dessa olika sätt?
Lösvirke: Du kommer med en idé och vet hur många lavebrädor du behöver i rätt dimension. Du köper alltså bara virket men bygger ihop bastulavarna själv efter din design och uträkning. Här är materialet billigare och kan du själv snickra ihop en bastulave med fint slutresultat får du en väldigt kostnadseffektiv bastu.
Modulbaserad: Vi kan erbjuda ett antal olika modulbaserade inredningar. Här är lavar, ryggstöd, hörnmoduler och dekorraster färdigbyggda i olika standardstorlekar. Dessa kapas sedan på plats så att de passar i din bastu. Du kan bygga både raka, U-formade och L-formade lavar utan någon större snickarkunskap. Du får en fin finish utan allt för mycket handpåläggning.
Måttanpassad inredning: Det finns ett brett utbud av måttanpassade inredningar där bara fantasin sätter gränserna. Här går det att göra det mesta, och allt kommer måttanpassat efter dina unika mått. Belysningen kan integreras i ryggstöd och lavar, hål för aggregat som ska sänkas ned i laven går att förbereda, rundade avslut och lavedjup helt efter dina förutsättningar. Eftersom att allt kommer färdigt behöver du inte kapa en enda bräda. Här medföljer en instruktion med vilken del som ska monteras ihop med vilken. Slutresultatet blir en otrolig finish med unika detaljer.
Bastulavarna byggs med fördel i ett träslag utan kvist, just för att slippa koda på kroppen eller handdukar.
Kvistfria material är t.ex. asp, värmebehandlad asp, al, ceder, magnolia etc. En samlad egenskap för dessa träslag är att dom har låg densitet och inte kan lagra värme särskilt bra. Det gör att sittlaven inte blir så varm att sitta på.
Lavevirket finns i flera olika dimensioner, tjockleken är vanligtvis mellan 21-28 mm. Bredden har en större variation, allt från 28-185 mm. Vilken dimension man väljer har mest med smak och tycke att göra.
I offentlig miljö vill man dock undvika så mycket öppna sågsnitt som möjligt då fukt kan ta sig in i virket.
Exacta Sweden AB
Bastubacken Stenkvista
mail@exacta-sweden.com
016 13 70 00
Öppet 08:00 – 17:00
(Lunch 12:00 – 13:00)
”Vi vill vara en engagerad partner när det gäller projektering av bastulösningar.
Allt ifrån ett litet ångbad eller basturum, upp till stora kompletta bastuanläggningar.”
Exacta Sweden AB
Bastubacken Stenkvista
mail@exacta-sweden.com
016 13 70 00
Öppet 08:00 – 17:00
(Lunch 12:00 – 13:00)
”Vi vill vara en engagerad partner när det gäller projektering av bastuanläggningar, allt ifrån ett litet ångbad eller basturum, upp till stora kompletta bastuanläggningar.”
Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com
Hur kan vi hjälpa dig?