Det finns många skolor och åsikter om hur man bygger en bastuvägg på bästa sätt. Vi kommer nedan att gå igenom vår syn på det hela i samråd med några av världens största aggregattillverkare.

Observera att detta är övergripande rekommendationer och att anpassningar kan behöva göras för att det ska passa just ditt utrymme och väggar. Prata med din snickare om du är osäker.

Behöver jag isolera min bastu?

Vi säger ja! För att få en väl fungerande bastu och en energieffektiv uppvärmning är det viktigt att man isolerar sin bastu i både väggar och tak. Utan isolering finns risken att all värme som bastuaggregatet producerar smiter ut till angränsande rum och det kommer att dra onödigt mycket el för att värma upp din bastu. Dessutom kan du spara väldigt mycket på ditt bastuaggregats hållbarhet då det inte behöver arbeta onödigt hårt för att värma upp bastun.

Med vad ska jag isolera min bastu?

Några alternativ på isolering man kan använda är bland annat mineralull, stenull eller PIR-isolering.
Mineralull eller stenull hittar du i bygghandeln medan vi kan erbjuda PIR-isolering.
Men vad är då PIR-isolering? Jo, det är en komprimerad isolerskiva som varken absorberar vatten, krymper, murknar eller möglar. Skivan har helspont så att den går att monter stående eller liggande. Isoleringen är lätt att montera och det går att både skära, fräsa, borra och spika i den.
Isolerskivan är endast 30 mm tjock men dess isolerkraft motsvarar 45 mm stenull.

Hur mycket isolering behöver jag i min bastu?

För en bastu i privat bruk rekommenderar vi minst 45 mm isolering i väggarna (30 mm PIR) och minst 70 mm isolering i taket.

För offentlig miljö som t.ex. badhus, spa eller gym rekommenderar vi minst 70 mm isolering i väggarna och minst 90 mm isolering i tak.

Bygg en bra bastuvägg i dessa 5 steg

1: Panel på bastuns invända vägg- och takytor

2. Luftspalt med på ca 20-28 mm, glesen/spikläkten monteras liggande eller stående beroende på åt vilket håll bastupanelen ska monteras. Luften kan då cirkulera mellan väggar och tak.

3: Aluminiumfolie, dock ej vid PIR-isolering då den redan är aluminiumbeklädd.

4: Isolering, PIR eller någon sorts ull.

5: Någon typ av väggskiva.

Ska jag ha luftspalt i bastun?

Vi rekommenderar att du har en luftspalt i bastun mellan panelen och isoleringen (eller bastufolien om du använder en sådan). Genom att skapa luft mellan isoleringen och panelen tillåter man frisk luft att cirkulera in mellan ytorna och lufta ut eventuell kondens som kan ha trängt sig bakom panelen. På så sätt minskar vi risken för röta och mögelangrepp.

Bygger du din bastu mot källarväggar kan det vara bra att ha en luftspalt ut mot dessa om du tror att väggarna är fuktiga. På så sätt minskar vi risken att fukten sätter sig i isoleringen.

Måste jag ha tätskikt i bastun?

Aluminiumfolie eller värmetålig plastfolie i bastun är en väldigt omdiskuterad del.
Det finns inga lagkrav på att din bastu måste ha ett tätskikt i väggar eller tak då detta inte räknas som ett våtrum. Däremot har aluminiumfolien fördelar som kan bidra till ett bättre bastuklimat. Dels fungerar den som en fuktspärr mot isoleringen, den reflekterar tillbaka värmen i bastun och den kan hjälpa till att styra ventilationen i bastun.

Viktigt att tänka på är dock att du aldrig ska ha dubbla tätskikt i samma vägg om du inte kan ventilera utrymmet mellan.



Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com