Infraröd bastu eller IR bastu som det förkortas värms upp med IR-element. Elementen har olika effekter och ger olika djup infraröd strålning till kroppen. Effekterna delas in i tre olika grupper. A, B och C där A är den kraftigaste typen av strålning. Många kan dra öronen åt sig vid ordet ”strålning” men vi ska kika närmre på vad det är för strålning.

Vad är infraröd strålning?

Den infraröda strålningen från solen är grunden till allt liv här på jorden. Viktigt är att den inte förväxlas med den skadliga UV-strålningen.

Infraröda vågor hettar upp alla föremål som den exponeras för, utan att använda luften för att transportera värmen. Vi känner nog alla till den behagliga strålningsvärmen från en bakugn eller het sand på stranden.

IR radiatorerna i ett infrarum ger samma infraröda energi, som tillåter dig att njuta av en naturlig skön värme i din egen miljö.

Infraröda C-vågor absorberas av det övre hudlagret, den energin transporteras sedan ned i djupare hudlager och in i muskler. Det ger en snabb och djupverkande värme.

IR-värmen som används i infrarum är nästan densamma som används i en bastu, skillnaden är hur värmen transporteras.

Vad är fördelarna med infraröd bastu?

Förutom den praktiska biten med att infraelement blir varma omgående finns det många hälsofördelar med denna sorts bastu.

Värmen från de infraröda panelerna tränger snabbare och djupare in i huden än vid traditionell bastu. Det gör att kroppen utvecklar en mer intensiv svettning vid en lägre temperatur. När värmen sprider sig i kroppen börjar man slappna av och påskyndar återhämtningen i musklerna. Både ömhet och smärta kan lätta efter ett infrabad.
Inte nog med det har det påvisat positiva effekter på hjärthälsan och blodomloppet.

Eftersom temperaturen är lägre i en IR-bastu än traditionell torrbastu kan personer med andningssvårigheter uppleva att IR-bastun är ett bättre alternativ för dom.
Bastutypen är också bra för multitasking om man tycker om att tex läsa i bastun.

Finns det olika infraröda element?

Det finns olika typer av element och vi benämner dom som fullspektrumelement eller infrapaneler.

Infrapaneler är en mjukare form av infra där plattorna är större och värmen fördelas mjukt över ytan. Dessa paneler värmer upp rummet relativt bra och håller koll på temperaturen via en foliesensor.
Infrapanelerna levererar C-strålning vilket är den mjukaste formen av IR-strålning. Den tar sig ca 0,5 mm ner i det yttre hudlagret.

Vill man ha en mer intensiv behandling och det som används i medicinskt bruk, för att kunna mjuka upp ömma muskler etc, använder vi oss det som kallas för fullspektrumelement.
Det innebär att elementen avger alla tre nivåer av strålning, både A, B och C. A-vågorna tränger något längre ner i hudlagren men inte längre än ca 1,5 mm. Fördelningen av vågorna skiljer sig åt mellan modellerna.

Infrapanelerna är oftast utanpåliggande och är enkla att eftermontera i en bastu. Fullspektrumelementen däremot behöver integreras i väggen. Detta är viktigt att tänka på om man funderar på att bygga en infrabastu.

Hur mycket effekt behöver jag ha i min infraröda bastu?

Eftersom infraelementen inte avger samma typ av värme som ett bastuaggregat räknar man effektbehovet lite annorlunda.
Vill man endast värma upp rummet med infra behöver man ca 500W per kubik. Även här behöver vi kompensera för hårda ytor som kakel, glas och sten, lägg på ca 1-1,5 m³ per kvadrat hård yta.

Har man en stor bastu märker man snart att hela rummet kommer behöva kläs med infra för att täcka effektbehovet. Då kan man istället göra en hybridbastu. En bastu som är kombinerat med infra och ett traditionellt bastuaggregat.
Bastuaggregatets jobb blir då att få upp grundvärmen i rummet medan infraelementen punktbehandlar bakom ryggen tex. Tänk på att bastuaggregatet fortfarande måste klara av hela rummets kubik även om infrapaneler installeras.

Hur styr jag mina infraelement?

Manövreringen för alla infraelement och infrapaneler kräver en styrpanel.
Det finns en rad olika modeller med olika funktioner och inställningar. Allt från den enklaste som bara är en knapp med förinställd tid till mer avancerade där man kan dimma elementens styrka och montera sittplatssensorer.

Har man en hybridbastu med kombinationen infra och traditionellt bastuaggregat finns det vissa styrpaneler som kan hantera båda delarna från samma panel.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com