Att sätta en bra belysning kan vara A och O för stämningen och mysfaktorn i bastun. Sätter man en för ljus och skarp belysning kan det vara svårt att komma ner i varv och slappna av, vilket ett av bastuns huvudsyften ofta är.
Det finns en mängd olika belysningsalternativ för bastu men det finns tre som är vanligast.
– Punktbelysning med ljusfiber eller LED
– Homogent ljus med LED-lister eller ljusfiber
– Traditionell 230V armatur.
Ljusfiber finns både som glasfiber och plastfiber. Båda sorterna kan placeras i bastun men glasfiber kan monteras i taket medan plastfiber kan monteras upp till ryggstödshöjd, max +80°C.
Ljusfiber av glas är en bra belysningsform i bastun eftersom att den inte är temperaturkänslig och kan således placeras direkt ovanför aggregatet utan att det blir ett problem. Ljusfiberna i plast och glas är inte heller fuktkänsliga så det går utmärkt att lysa upp ångbad och liknande. Ett ljusfiberset består vanligtvis av tre olika komponenter, fiberpiskan med alla belysningspunkter, linser och en LED projektor.
Ljusfiberpiskan finns både i standardmått och som måttanpassad. Det gäller dock att hålla koll på vilka längder du behöver till din bastu beroende på vart du kan placera projektorn. Är du osäker är du varmt välkommen att höra av dig till oss på bastu@exacta-sweden.com.
Projektorn till ljusfibern kan placeras både i och utanför bastun. Vill man placera den i bastun får den sitta max 600 mm ovan golv där temperaturen inte blir så hög. Däremot måste den placeras utanför bastun om det är ett ångbad eller annat våtutrymme som ska lysas upp.
Projektorn lyser upp alla ljuspunkter som kopplas till den, det innebär alltså att en enstaka ljuspunkt aldrig kan slockna utan då slocknar allt. Projektorn har mycket lång livslängd, ca 50.000 drifttimmar.
Projektorerna finns med olika färgtemperaturer (kelvin). Allt från varmvitt med 2700 kelvin upp till kallvitt med 4000 kelvin. Dom finns även med olika scenarion och färgväxling (RGBW), till exempel norrsken, tindereffekt och eldflammor.
Ljusfibern kan förses med olika linser, kristaller och armaturer. De olika linserna ger olika ljusbilder, snävare och bredare. Vanligtvis sätter man en lins ovanför aggregatet för att lysa upp ångan vid badkastning då det ger en härlig effekt.
Kristallerna används ofta till stjärnhimlar som då ger en fin och effektfull ljusbild i taket.
I sortimentet finns också upplysta termometrar, hygrometrar, sandur och andra effektfulla armaturer. I vår katalog hittar du alla sorters tillbehör för ljusfiber, se dom gröna sidorna.
Likt ljusfiber finns det också LED-armaturer att placera i bastun. Dessa får dock inte placeras direkt ovanför aggregatet då dessa är temperaturkänsliga och omfattas av elsäkerhetsföreskrifterna.
Vissa LED-paket har ett tillbehör där sista biten är ljusfiber av glas för att kunna placeras direkt ovan aggregatet.
LED-armaturerna i ett LED-paket är enskilda belysningspunkter vilket innebär att en enskild ljuspunkt kan slockna. De kan då enkelt bytas med snabbkoppling för att det ska lysa som vanligt igen.
LED-lister är också ett vanligt belysningssätt i bastun då de också är enkla att installera och byta ut om någon skulle gå sönder med tiden. LED-lister placeras vanligtvis bakom ryggstödet och under lavens front där maxtemperatur ej överstiger 80°C. De omfattas även av elsäkerhetsföreskrifterna vilket gör att dom behöver hålla ett avstånd på 500 mm till aggregatet.
Vi har även LED-lister med hög värmetålighet, +125°C som nu kan placeras i taket. Dock ej direkt ovanför aggregatet.
All LED-belysning kopplas till ett drivdon med 12V eller 24V. Beroende på IP-klassning monteras drivdonen inuti eller utanför bastun. Det är något som behöver tas i beaktning vid byggnationen och planering av eldragning. Många av drivdonen är dimbara, antingen på 230V eller på lågvoltssidan.
Självklart finns även den klassiska 230V väggarmaturen kvar. Armaturen måste vara godkänd för bastu. Det finns även modeller som kan placeras i bastuns tak.
Till dom finns olika lampskärmar att välja bland, både i trä och i stål för att det ska passa just din bastu.
Exacta Sweden AB
Bastubacken Stenkvista
mail@exacta-sweden.com
016 13 70 00
Öppet 08:00 – 17:00
(Lunch 12:00 – 13:00)
”Vi vill vara en engagerad partner när det gäller projektering av bastulösningar.
Allt ifrån ett litet ångbad eller basturum, upp till stora kompletta bastuanläggningar.”
Exacta Sweden AB
Bastubacken Stenkvista
mail@exacta-sweden.com
016 13 70 00
Öppet 08:00 – 17:00
(Lunch 12:00 – 13:00)
”Vi vill vara en engagerad partner när det gäller projektering av bastuanläggningar, allt ifrån ett litet ångbad eller basturum, upp till stora kompletta bastuanläggningar.”
Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com
Hur kan vi hjälpa dig?