Aggregatet är hjärtat i bastun, det som drar blickarna till sig och ger den värmen du önskar.
Dom finns i många olika utseenden och med olika funktioner. Vill du basta hett och torrt eller passar kanske varmt och fuktigt dig bättre? Kanske önskar du en riktig blickfångare i flashig design eller något mer diskret som bara gör sitt jobb. Vi har något som passar för alla!

Hur stort bastuaggregat ska jag ha?

Du måste ta reda på hur stor volym din bastu har för att få reda på hur stort bastuaggregat du behöver. Bastuaggregatens kapacitet räknas alltid i antal kubik (m³) som det klarar att värma upp.

Du tar alltså rummets djup x bredd x höjd för att få ut rummets volym. Är alla väggar isolerade och du har tänkt sätta en träpanel på väggar och tak behöver du inte ta in några andra aspekter i din beräkning.
Har du däremot någon kaklad eller timrad vägg, större fönster eller glaspartier, eller annat tungt material i väggarna behöver du kompensera för värmeförlusten det skapar.
En formel man använder sig av är att för varje kvadratmeter tungt material behöver du lägga på 1-1,5 kubik till rummets volym.

Vilket bastuaggregat ska jag välja?

Det finns både el- och vedaggregat för bastu. I just detta avsnitt kommer vi tala om elaggregaten, vill du läsa mer om vedaggregat finns det (här länk).

Elaggregaten finns som både golvstående och vägghängda. Storleksmässigt har vi modeller som klarar av allt från 2m³ ända upp till otroliga 160m³! Så det finns något aggregat för alla bastur. Bastuaggregaten finns med både inbyggda vred eller där du kan komplettera med en separat styrpanel som kan placeras på bekväm höjd i- eller utanför bastun. Modeller över 10,5 kW kräver separat styrpanel.

Ett golvstående bastuaggregat ställs direkt på golvet, antingen fristående eller nedsänkt i t.ex. en lave. De flesta modeller har justerbara fötter så att det står rakt trots fall i golvet.

Ett vägghängt aggregat hängs på väggen. När ett bastuaggregat ska hängas på väggen är det viktigt att väggen är förstärkt bakom panelen så att det finns något rejält att skruva fast aggregatet i. Förstärkningen måste tåla både aggregatets vikt och vikten på stenarna som läggs i.

Bastuaggregatens stenmagasin varierar i storlek och kan ge olika bastuupplevelser. Om man föredrar att basta i högre luftfuktighet krävs ett större stenmagasin. Ju mer sten bastuaggregatet håller desto större ångbildning kan ske vid badkastning. Ångan som bildas kallas Löyly på finska och anses vara bastuns själ. Vill man bara hett och torrt går det att göra i de flesta bastuaggregat.

Uppvärmningstiden kan variera beroende på mängden sten. Stora stenmagasin kan förlänga uppvärmningstiden något.

Vad är skillnaden på inbyggda vred och separat styrpanel?

Modeller med inbyggda vred har en timer och ett termostatvred. Med timern kan du starta och stänga av aggregatet och ställa in senare start under ett begränsat antal timmar.

Modeller med separat styrpanel har möjlighet till en rad olika funktioner beroende på vilken separat styrpanel man väljer. De enklaste modellerna kan styra samma sak som modellerna med inbyggda vred. De mest avancerade kan t.ex. tända/släcka/dimma belysning, styra infraelement, senarelagd start, veckoschema, fjärrstart via wifi genom app på telefon etc. Beroende på modell kan den separata styrpanelen monteras både i- och utanför bastun.

Vad ska jag ha för sten i mitt bastuaggregat?

Det finns flera olika sorters bastusten. Den vanligaste modellen är Olivindiabas. Diabasen är en hård sten av styvt material som har god motståndskraft mot kemikalier och ytternötning.

Utöver den traditionella grova Olivindiabasen finns det också keramisk sten och en hel del dekorsten att lägga som ett topplager.
Den keramiska stenen är redan bränd i 1300°C vilket gör den otroligt hållbar. Den kommer inte vittra sönder av värmen i aggregatet. Denna sten är perfekt för offentlig miljö där det är långa drifttimmar varje dag.
Dekorstenen finns i en rad olika former och färger, både vit, röd och grå bland annat. Dessa läggs dock endast som ett topplager för utsmyckning.

Vi avråder dig från att plocka egen natursten och lägga i aggregatet!

Olivindiabas

Vulkanit

Tumlad

Röd Granit (dekor)

Tumlad Vit (dekor)

Keramisk

Vad händer om jag har fel storlek på aggregatet?

Väljer du ett bastuaggregat med för hög effekt värms bastun upp gör snabbt vilket innebär att stenarna inte hinner bli tillräckligt varma. Om inte stenarna är tillräckligt varma kan dom inte producera ånga vid badkastning. Risken är också att aggregatet stänger av sig när det nått önskad temperatur och endast jobbar i korta perioder så att stenarna hinner svalna.

Väljer man istället ett för bastuaggregat med för låg effekt kommer bastuns uppvärmningstid förlängas och aggregatet kommer att få arbeta onödigt hårt. Det i sin tur kommer leda till att bastuaggregatet och dess element får en förkortad livslängd.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer som du hittar i respektive modells manual.

Ligger du på gränsen mellan två effekter rekommenderar vi att du tar den större modellen med högre kilowatt.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com