Bastu har väckt stort akademiskt intresse, med över 500
vetenskapliga studier som för närvarande lyfter fram dess hälsofördelar, som har visat sig öka med regelbunden användning.
Jari Laukkanen anses som den ledande forskaren inom detta område. Han har lett de mest omfattande studierna om hälsofördelarna med bastu, vilket har inspirerat till många efterföljande studier.
Det kan vara förvånande att inse hur bra bastu är för fysisk och psykisk hälsa. Den omedelbara hälsan och välbefinnandeeffekterna är många, iksom de betydande långsiktiga fördelar som förbättrad hjärthälsa. Allt kan fås genom att ta 15 till 20 minuters bastusessioner några gånger i veckan.
Många studier visar anmärkningsvärda resultat och vi lär oss mer varje dag.
Att bada bastu 4 till 7 gånger i veckan minskar:
– Risk för hjärtrelaterad död med 50 %
– Risk för demens med 66 %
– Risken för Alzheimers sjukdom med 65 %
– Risk för högt blodtryck med 47 %
– Risk för lungsjukdomar med 41%
– Risk för stroke med 62 %
Värmen från bastun för svett till ytan och ökar din puls.
Blodcirkulationen på huden intensifieras eftersom kroppen behöver svalna ner, vilket får hjärtat att effektivt pumpa mer blod.
Kroppen tar bort vätska genom svettning, och får musklerna att slappna av. I värmen vidgas blodkärl, vilket gör cirkulationen lättare och sänker blodtrycket. Efter bastun minskar stressen, du känner dig avslappnad och att somna blir lättare.
Bastuvärme frigör endorfiner, kroppens naturliga ”må-bra-hormoner”, som hjälper till att minska stress och främja avslappning. Värme gör att spända muskler slappnar av samt lindrar fysiska spänningar, vilket gör att du lättare kan varva ner. Dessa effekter tillsammans skapar en djup känsla av lugn och välbefinnande, vilket gör bastun till ett effektivt sätt att lindra
stress.
Processen med att kroppen värms upp och sedan kyls ner påverkar hormonaktiviteten så att vi blir sömniga
några timmar efter att ha njutit i en bastu. En studie visar att djupsömnen ökade med över 70 % inom första två timmarna och med 45 % inom första sex timmarna efter att ha använt bastun.
Bastu underlättar muskelspänningar, smärta och ger omedelbar lättnad. Det är ett bra sätt att koppla av efter en joggingtur eller träning. Studier visar att bastu kan vara en bra metod till och med innan träning för att hindra muskler från att bli ömma.
Hjärtat älskar bastu. Värme får hjärtat att arbeta lite mer, som en lätt träning, vilket får hjärtfrekvensen och blodcirkulationen att öka i hela kroppen. Resultatet gör att mer syre och näringsämnen levereras till dina
muskler och organ, vilket hjälper dem att fungera bättre och återhämta sig snabbare.
Bada bastu 2 till 3 gånger i veckan minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med mer än 20 % jämfört med de som använder bastu endast en gång i veckan, eller upp till 65 % när bastun används oftare.
Bastu förbättrar blodkärlens flexibilitet och stödjer övergripande kardiovaskulär hälsa. Värmen gör att blodkärlen utvidgas, vilket gör det lättare för blodet att flöda. Värme gör också hjärtat pumpar mer blod. Detta hjälper till att tillfälligt sänka ditt blodtryck och förbättrar flexibiliteten i ditt blodomlopp, vilket ger bra hjärthälsa på lång sikt.
Regelbunden exponering av värme kan bidra till att stärka immunförsvaret. Ökad cirkulation och mild stress får din kropp att härma effekterna av träning, vilket kan öka ditt övergripande immunsvar och hjälpa till att skydda mot sjukdomar.
Gå till bastu två gånger i veckan minskar risken av demens med en femtedel jämfört med de som bastar bara en gång i veckan. Används bastun 4 till 7 gånger i veckan minskar risken för demens med 66 %.
Exacta Sweden AB
Bastubacken Stenkvista
mail@exacta-sweden.com
016 13 70 00
Öppet 08:00 – 17:00
(Lunch 12:00 – 13:00)
”Vi vill vara en engagerad partner när det gäller projektering av bastulösningar.
Allt ifrån ett litet ångbad eller basturum, upp till stora kompletta bastuanläggningar.”
Exacta Sweden AB
Bastubacken Stenkvista
mail@exacta-sweden.com
016 13 70 00
Öppet 08:00 – 17:00
(Lunch 12:00 – 13:00)
”Vi vill vara en engagerad partner när det gäller projektering av bastuanläggningar, allt ifrån ett litet ångbad eller basturum, upp till stora kompletta bastuanläggningar.”
Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com
Hur kan vi hjälpa dig?