-Allt för din bastu!

Råd inför bastubygget

Att planera och bygga en bastu

Innan man börjar bygga sin bastu är planering A och O. Det är många delar i bastun som ska gå ihop med varandra för att få en optimal upplevelse. Det handlar om allt från att välja rätt bastuaggregat och ventilation till att sätta in en passande belysning som skapar en avkopplande miljö.

Det första man bör tänka på är hur många personer man vill ska rymmas i bastun. Man räknar med att en normal person behöver 0,8 m² i bastun för att kunna sitta bekvämt.

Sedan är det dags att komma fram till vilken sorts aggregat man vill ha. Aggregatet är hjärtat i bastun och därmed en av dom viktigaste delarna. Här finns det många val att göra. Vill man ha ett golvstående aggregat eller ett vägghängt? Vill man basta i ett torrt klimat eller med mycket fukt? Vill man styra aggregatet från en separat styrpanel i eller utanför bastun eller vill man ha på/av på aggregatet?

Vi kommer gå in djupare på alla dessa delar i respektive flik.

Om takhöjden i bastun

Normal takhöjd i bastun anses vara runt 2000-2300 mm. Högre takhöjd än 2300 mm är inte nödvändigt då mycket av värmen samlas i taket då värme naturligt stiger uppåt.

Dock så måste bastun ha en minimihöjd på 1900 mm för att klara de säkerhetsavstånd som krävs på de mindre aggregaten upp till 10,5 kW. Bastuaggregat med en högre effekt än 10,5 kW kräver en takhöjd på minst 2100 mm. Dessa mått är viktiga att följa så att aggregatet inte blir en brandfara. För att vara på den säkra sidan bör man alltid läsa aggregatets manual innan man installerar det.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com