-Allt för din bastu!

Att planera och bygga en bastu

Val av trämaterial

Det finns många olika träslag att välja bland när man ska bygga sin bastu.
Man bör välja ett material med låg densitet som inte lagrar värme. Till lavarna (sittbänkarna) undviker man gärna ett träslag med kvist som kådar. Vanligtvis kan man använda samma material på panelerna som på lavebrädorna.

Det är mycket design, tycke och smak som styr vilket träslag man väljer. Det finns både ljusa och mörka, neutrala och kraftigt ådrade utseenden. Enkla och traditionella till unika och exklusiva.

Populära material idag är Asp, Värmebehandlad Asp, Al, Ceder, Magnolia, Radiata Pine, Gran med flera. Väljer man Gran och furu bör du vara medveten om att de kommer gulna med tiden, vilket de övriga träslagen inte gör.

Exacta erbjuder många olika bredder, allt från 65 mm upp till 280 mm. Med en tjocklek mellan 12-17 mm.

De vanligaste profilerna på panelen är STP eller STS. STP är en profil med rundade kanter med STS är en profil med raka kanter. Står det en siffra bakom profilen, tex STS4 betyder det att det kommer bli ett 4 mm brett spår i sponten mellan panelerna.

Båda profilerna kan monteras som liggande eller stående, det är tycke och smak som styr riktningen på panelen. Man monterar vanligtvis panelen genom att fästa upp den med panelclips eller att skjuta den med dyckert dolt i sponten.

Montage med dold spik.

Lavevirket finns även det i en rad olika dimensioner, från 21 mm bredd upp till 140 mm. Med en tjocklek mellan 21-28 mm.

Viktigt är att man behandlar panelen och laven med en skyddsolja innan bastun tas i bruk. På så sätt skyddar man viket mot fukt och smuts och den blir lättare att hålla ren. Detta är en process som behöver upprepas med tiden, hur ofta beror på hur ofta bastun används.

Panel- och laveskyddet går även att bryta i valfri kulör enligt NCS-skalan om du vill sätta din helt egna prägel på bastun.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com