Trädörr eller glasdörr till bastun?
Idag är det absolut vanligast att sätta in en glasdörr i bastun. Dels ger glasdörren ett naturligt ljus i bastun och ger en känsla av rymd men den är också formstabil under hela sin livslängd.
Trädörrar kan kännas robusta men slår sig ofta med tiden på grund av de stora temperaturskillnaderna i bastun.
Vi rekommenderar inte att man använder en trädörr i sin bastu, varken privat eller offentligt. Vill man ha en insynsskyddad dörr rekommenderar vi istället en glasdörr med frostat glas.
Vad använder man för glas i bastudörrar?
Det finns två olika typer av glas som främst används i bastun. Det vanliga härdade 8-10 mm glaset och det laminerade härdade glaset som lämpar sig bra i offentlig miljö.
Om olyckan skulle vara framme kommer ett härdat glas att implodera och gå i tusentals mindre bitar, har man då ett laminerat glas istället kommer det att krackelera men bitarna sitter kvar i lamellen.
Vilken storlek finns bastudörrar i?
Exactas karmade bastudörrar finns i många olika storlekar, allt från modulmått 6×19 upp till 10×21.
Vilken storlek man ska ha på dörren beror på möjligheterna i din bastu. Vanligast i privatmiljö är ett breddmått på 70-80 cm. Ska bastun vara tillgänglighetsanpassad bör dörren ha ett fritt passermått på minst 80 cm.
Exactas standardglasdörrar går att få i många olika storlekar och utseenden. Dörrarna går att få med fyra olika glastoner och med fem olika karmar. Glastonerna som kan väljas är klar, brun, grå och frostat.
Karmarna finns i Furu, Asp, Al, Värmebehandlad Asp och Aluminium. I andra serier än standarddörrarna finns svarta och vita karmar.
Förutom standarddörrar med karm kan vi erbjuda en karmlös glasdörr med gångjärn som man fäster i en egen omfattning. Till den glasdörren kan man välja bland olika gångjärn och handtag. Värt att komma ihåg är att ett stålhandtag i bastumiljö på insidan inte är att rekommendera då detta kommer att bli väldigt varmt att ta i.
Vanligt är att lämna en luftspalt på 20-50 mm under dörrbladet som också kan tjäna som tilluft.
Se avsnitt ventilation.
Har du unika mått så kan vi specialtillverka glasen. Vi kan lösa de flesta måttanpassade dörrar, oavsett om det är millimeterunikt. Både med och utan karm.
Frontväggar i glas är vanligt förekommande i bastumiljö. Det ger en öppnare rymd och gör bastun till en del av badrummet. Frontväggar i glas går att göra på många olika sätt och vi erbjuder både standardmått och helt kundunika måttanpassade partier.
Möjligheterna är många när det kommer till de måttanpassade glasen, Man kan sätta dörren i 135° vinkel, hänga dörren direkt i sidoglaset, göra både extra höga eller låga dörrar, göra partier som sitter i 90° vinkel etc. Har man ett aggregat ståendes intill glaset kan ventilationshål borras.
Frontväggarna tillverkas i 8 mm eller 10 mm härdat glas och man kan välja mellan fyra olika glastoner. Klart, brunt, grått och frostat.
Glaspartierna fäster man upp med aluminiumskenor runt om. Vi har skenor i naturanodiserad aluminium eller i svart (RAL9005).
Det finns en rad olika beslag att välja på. Kromade, borstade/satin och svarta. De finns som självstängande, självcentrerade, vinkelbeslag etc.
Standardpartierna som Exacta erbjuder finns i tre olika bredder och med två olika dörrstorlekar. Dessa glaspartier kräver en takhöjd på minst 2050 mm och finns endast i klarglas.
Vår projektavdelning hjälper dig gärna med att ta fram en lösning för ditt glasparti.
Fönster är ett trevligt inslag i bastun som kan erbjuda fina ljusinsläpp och vackra vyer.
Exacta säljer fönster för inomhusbruk i två olika modulstorlekar. 5×9 och 5×19, med karmyttermått 490×890 och 490×1890 mm. Dessa fönster går också att beställa måttanpassade efter dina unika mått.
Fönstren kan väljas i samma glastoner och karmar som Exactas standarddörrar.
Ska du sätta in ett fönster som ska sitta i en yttervägg bör du ha ett isolerat, härdat fönster. Det för att imma och kondens inte ska bildas på insidan av fönstren då det kalla på utsidan möter det varma på insidan. Vi har tyvärr inte denna lösning i vårt sortiment.
Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com