Bygga bastu

Går du i tankarna på att bygga en bastu eller kanske renovera din befintliga?

Är du inte helt säker på vart du ska börja? Ingen fara!

Innan man börjar bygga sin bastu är planering A och O. Det är många delar i bastun som ska gå ihop med varandra för att få en optimal upplevelse. Det är minst lika viktigt att planera för elen till bastuaggregatet, belysningen, ventilation etc som det är att välja en passande inredning.

Här har vi samlat nästan allt du behöver veta och tänka på innan du börjar med ditt projekt.

Skulle du inte hitta det du behöver svar på, tveka inte på att ringa eller mejla oss så
ska vi göra allt för att räta ut alla frågetecken du kan tänkas ha.

Vilka är dom viktigaste sakerna att tänka på innan man börjar bygga en bastu?

Det finns vissa delar av bastun som man behöver tänka på redan i planeringsstadiet. Bland annat är ventilation och el-dragning två sådana punkter.

Vart vill du ha belysning i bastun, vart ska bastuaggregatet stå, ska bastuaggregatet styras med en separat styrpanel, vart kommer överhettningsskyddet placeras?

När man vet vart bastuaggregatet ska stå är nästa viktiga del att planera för ventilationen. Ska du ventilera med självdrag eller med mekanisk frånluft (länk till det avsnittet). Ska bastun ventileras med mekanisk frånluft behöver el-dragning till fläkten planeras.

Tillbaka till aggregatet, ska det placeras på väggen eller ställas på golvet? Om aggregatet ska hängas på väggen är det viktigt att man förbereder med en regel som orkar hålla upp vikten för aggregatet med sten.

Ska lavarna monteras mellan två väggar utan stödben är det viktigt att även dessa väggar förstärks med en regel som orkar hålla dess vikt plus bastubadarna. 

Vanliga mått i en bastu

Det finns bastur i oändligt många olika storlekar och ingen är den andra lik måttmässigt. Det finns dock vissa grundmått och principer som kan underlätta vid bastubygget.

Bastuns grundstorlek: Bastun kan vara hur stor eller liten som helst. Oftast bygger man en bastu efter tänkt antal badare. Planerar du inte att vara mer än t.ex. 4 st vuxna är det onödigt att bygga en bastu som rymmer 10 st personer. Du får bara en större volym att värma upp och dyrare bastubad.

Takhöjd i bastun: I den privata bastun är en takhöjd på 1900-2200 mm fullt tillräckligt. Att ha en högre takhöjd bidrar bara till att aggregatet behöver vara större och du behöver värma upp mycket onödig luft.

Till den offentliga bastun är en takhöjd på 2100-2400 mm rekommenderad, speciellt om man bygger lavar i flera nivåer.

Det som är värt att tänka på är att bastuaggregat upp till 10,5 kW oftast kräver en minimal takhöjd på 1900 mm medan bastuaggregat på mer än 10,5 kW oftast kräver minst 2100 mm för att klara säkerhetsavstånd till brännbara material.

Sittlavarnas djup: Bastuns sittlavar kan byggas lite hur som men ofta varierar djupet mellan 400-600 mm. Oftast byggs den övre laven 600 mm djup om man vill kunna ligga ner utan att behöva spänna armen. Den nedre laven brukar vara 400 mm djup om man vill använda det som ett fotstöd eller sittlave. Det totala djupet på sittlavarna och antalet sittlavar i höjd beror givetvis på det totala utrymmet i bastun, individuella anpassningar tillämpas givetvis.

Sittlavarnas höjd: Den nedre sittlaven monteras oftast på 400 mm höjd. Det för att det ska vara lätt att både kliva upp och ned från den. Att montera den nedre laven högre kan ge svårigheter att ta sig ner, då rekommenderar vi att man adderar en pall till bastun.
Den övre laven placeras normalt mellan 400-450 mm över den nedre laven. Det är ett avstånd som fungerar för de flesta människors benlängd. Monterar man den övre laven högre upp riskerar man att få ett tryck i knävecket vilket gör det oskönt att sitta på laven.
Man brukar säga att den övre laven bör placeras ca 1000-1200 mm från bastuns innertak för att komma åt värmen som samlas i taket. I offentlig miljö kan detta mått vara något större.

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com