Vår policy

Frågar man hundra finländare hur man badar bastu får man hundra olika svar. Ändå tycker man att i Finland där man har lika många bilar som bastur (ca 2 miljoner), där borde man få ett entydigt svar.

I Finland har man badat bastu - eller sauna som det heter - sedan urminnestid. Historien om bastur kan spåras tillbaka minst 2 000 år i tiden. Till en början från jordsaunan, en sauna utan skorsten nergrävd i en sluttning, via "röksaunan" också den utan skorsten. där ugnen bestod av stenar var under man eldade med ved.
Efter elden slocknat ventilerades bastun ut från rök, vatten hälldes på de heta stenarna och moln av ånga omslöt bastubadaren. Ånga som på finska kallas "löyly" och anses vara bastuns själ.Detta har sedan utvecklats till våra dagars moderna vedeldade skorstenssaunor och elektriska aggregat. Idag används forfarande den så kallade röksaunan, och om man vill komma nära detta traditionella bastusätt kan man titta på vårt vedeldade modell Fero

Att slå vatten över de heta stenarna har dock alltid varit en tradition.

Det har också funnits anläggningar liknande den finska bastun över hela Europa. Dessa platser var nästan enbart för avkoppling och uppfräschning. Sverige har nästan lika lång saunatradition som Finland, det lär också finnas cirka 275 orter med ordet bastu i sitt namn, som Bastuträsk, Bastuberget, Bastufjärden, Bastuliden m.fl.  På 1600- talet fanns i vår huvudstad en välbesökt bastu i regeringens Rosenbad. Namnet kommer från de väldoftande rosorna som ströddes ut i basturummet inför en kvinnas giftemål.  1725 förbjöds bastubadandet i Sverige p.g.a. att det förekom så mycket annat än bad i dessa bastur. Detta förbud har officiellt aldrig upphävts, men har nu fallit i glömska och naturligtvis så bryr sig ingen om det idag. Efter detta tog det tid innan vi åter fick upp ögonen för detta avslappnande sätt att bada och umgås. 


Vad händer med kroppen när man badar bastu?

Forskning har visat att bastubadande har positiva medicinska effekter. Astmatiker andas lättare, personer med psoriasis får mjukare hud och mindre klåda och värk i leder lindras. Studier har också visat att man sover bättre efter ett bastubad. Värmen ökar också blodcirkulationen, hjärtat slår snabbare, blodkärlen vidgas och blodtrycket sjunker något. Hormonerna påverkas, ökande halt av endorfin stimulerar välbefinnandet, samt sätter fart på ämnesomsättningen.  Vid ett vanligt bastubad minskar man ca 500 gram i vikt, vid extrema bastubad kan man tappa upp till 5 procent av sin vikt.

Hur badar man bastu?

Som sagt kan variationerna vara många men i huvudsak består proceduren av tre huvudmoment - uppvärmning - avkylning - vila. Viktigt är också att badandet får ta tid. Hur varmt man vill ha i bastun kan variera. Barn t.ex. klarar inte extremt hög värme. En del vill börja bada i torr luft kring 60 -80 oC. för att sedan slå vatten över ugnens heta stenar.

Många anser att "kasta bad" ger det obeskrivligt skönaste bastubadet. Det moln av het och fuktig ånga som bildas kallas på finska "löyly" och anses vara saunans själ. Ett annat inslag i bastubadandet är att man piskar sig från topp till tå med björkris. En äkta bastukvast tillverkas av björkris från utslagna vårtbjörkar omkring midsommartid.
Dessa kan även plockas och frysas ned eller torkas för senare bruk.

Före badet låter man kvasten stå i blöt en stund för att sedan värmas och vattenbegjutas på stenarna. Då får man en mjuk och härlig doftande kvast som inte är ett dugg plågsam att piska med, tvärtom en härlig njutning. Det här är den skönaste höjdpunkten i den finska saunaritualen. Vill man ha ytterligare väldoft i bastun kan du prova dig fram med några droppar bastuessens i stävans vatten som sedan slås över de heta stenarna.

Avkylning

Avkylningen kan kan också ske på många sätt, kall dusch, kallt bad, rulla i snö eller på något lugnare sätt, t.ex. en tempererad dusch. Huvudsaken är att man själv hittar ett sätt som känns bra. Hela badproceduren kan sedan upprepas så många gånger man vill. Efter själva badet återstår det sista men inte minst viktiga - vilan. Slappna av i avspänd samvaro med bastuvännerna. Och glöm inte att dricka för att återställa vätskebalansen.

Kom ihåg att bada bastu skall vara skönt och avkopplande.

 

Bli inspirerad

Är du ute efter en inspirationsbilder så finns det här. Kom in och låt dig inspireras för att utveckla just din idé till verklighet!

Inspirationsbilder